Pěší pouť Praha - Slavkovice 2015

12. 8. 2015 21:46
Rubrika: Poutě | Štítky: Slavkovice , Boží milosrdenství , poutě

Pro ty, kdo potřebují Boží milosrdenství. Tento podtitul nesla letošní pěší pouť k Božímu milosrdenství do Slavkovic na Vysočině již posedmé, konal se její sedmý ročník. Z Fulneku, Hodonína a z Prahy se vydalo na cestu více jak 150 poutníků v posledním červencovém týdnu 25.7-1.8.2015. Heslo letošní pouti bylo Ponoření, pomazání a nasycení. Rozjímali jsme nad jednotlivými svátostmi ve vzájemném vztahu k Eucharistii.

Otec Tomáš Kazanski SAC, vedoucí pěší poutě, uvádí v pozvání na pěší pouť, že rok 2015 byl vyhlášený papežem Františkem rokem zasvěceného života. Zároveň se letos bude konat v České republice Eucharistický kongres. Tedy, každé zasvěcení pramení z křestního ponoření do života Nejsvětější Trojice a Duch Svatý ve svátosti biřmování v nás posiluje milosti, které dostáváme ve křtu. Jsme tedy ponoření do Božího života, pomazaní Duchem Svatým a nasycení Kristovým Tělem - Eucharistií.

A jaký byl letos pražský proud?

Dalo by se říct, že co do trasy byl podobný těm předcházejícím ročníkům. Ale jedna novost tady přece jen byla. A to byli noví poutníci. Ve skupině, která na začátku čítala cca 43 poutníků a na konci 53 poutníků, přičemž někteří šli jenom pár dní a buď skončili nebo se v průběhu přidali, tak tedy absolutně šlo o cca 70 poutníků, tak byla menší polovina poutníků nových. A šlo převážně o lidi přímo z Prahy nebo jejího blízkého okolí. A to bylo skvělé.

Další okolnost byla ta, že druhá půlka poutníků se už navzájem znala. Od minulé pouti jsme se párkrát během roku sešli a bylo to znát. Že lidé, každý odjinud, z různých společenství, farností a komunit, mají něco společného a každoročně svou touhu objevovat Boží milosrdenství ve svém životě prohlubují. 

Tato poutní zkušenost je podobná proudu řeky, která se zarývá níž a níž a vytváří údolí, které je hlubší a hlubší. A to v terénu, kde by se nějaký "proud víry" moc neočekával. V Čechách. Ale jde o zdání na první pohled. Naopak si myslím, že proud víry, pokud použijeme tento příměr, je právě v Čechách zaryt velmi hluboko, jenom o tom možná nevíme nebo si to nepřipouštíme, že by to takto mohlo být.

Svědčí o tom nejen krásná místa, která jsme během putování navštívili. Jde především o Sázavský klášter, poutní místo sv. Anny v Sudějově, Číhošť spojená s působení P. Josefa Toufara, ale především lidé a živé farnosti. Namátkou vzpomenu na Kostelní Střímělice, kde žije velmi aktivní rodina Zichových nebo sousední Ondřejov, kde působil dlouhé roky kněz P. Keymar. Dále komunitní centrum sv. Jiljí v Uhlířských Janovicích, kde je tedy postavena nádherná fara se zázemím. Se vřelým přijetím jsme se setkali také ve Zruči nad Sázavou a v penzionu Maria ve Světlé nad Sázavou (http://www.penzionmaria.cz/), kde jsme byli ubytováni celá skupina a pobyt v tomto objektu lze jen a jen doporučit. Dále přijetí v Havlíčkově Brodě a měl jsem to štěstí být opět ubytován v rodině Piskačových, s těmitož skvělými lidmi se vždycky rádi vidíme. A v neposlední řadě jde o Velkou Losenici a místního pana faráře Daniela Koláře (a přitom nejde o známého plzeňského fotbalistu -:). Zlatý hřeb všech setkání nastává ve Slavkovicích, kde se setkáváme s poutníky dalších dvou proudů, z Fulneku a z Hodonína. A vítají nás zde také samozřejmě místní farníci, kteří "to už mají zmáknuté", co je zapotřebí připravit, aby se zde poutníci cítili dobře.

Do detailních popisů jednotlivých poutních dnů se tentokrát nebudu pouštět. Koho by zajímalo, jak to na pouti vypadá, nechť sleduje webové stránky www.pout.cz a přihlásí se k putování v příštím roce. Nebo si může zkusit pěší pouť na Velehrad, která je velmi podobná pouti naší.

Myslím si, že hledání Božího milosrdenství ve svém životě, není úkol na jednu pouť, ale do konce našich dnů.

Fotky z pražského proudu - autor Vlastimil Daniel Kašpar:

https://picasaweb.google.com/113633745167528664749/20150801Slavkovice?authkey=Gv1sRgCN_gusz_85_VnAE

Zobrazeno 2590×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio