Na běžkách na poutním místě v Bozkově (okres Semily)

8. 3. 2015 21:29

 

Spolu s přáteli, spolupoutníky z Poutě k Božímu milosrdenství (www.pout.cz), kterou v létě chodíváme z Prahy do Slavkovic, jsme od čtvrtku 5.3 do neděle 8.3.2015 navštívili pro mně doposud neznámé mariánské poutní místo Bozkov v severních Čechách, cca 4 km od Semil. Pro mnohé budou z této oblasti známé spíše Příchovice, nicméně Bozkov lze bezesporu označit jako skrytý klenot, o kterém se toho zatím tolik neví. Poutní kostel zasvěcený Navštívení Panny Marie je ve správě otců misionářů saletinů (http://www.saletini.cz/poutni-chram---cz.html) a blízká fara skýtá kapacitu 50 lůžek! 

Páteční dopoledne jsme věnovali návštěvě místních jeskyní (http://www.bozkovske-jeskyne.cz/), s největším podzemním jezerem v Čechách. Bylo to nečekané překvapení, kolik krásy se skrývá pod zemským povrchem. Naprosto úchvatné. 

Mezitím dorazili další účastníci naší výpravy, a tak jsme následně mohli vyrazit na první běžkařskou etapu, která vedla z Vysokého nad Jizerou na chatu Hvězda u rozhledny Štěpánka, v blízkosti Příchovic. Pravda, sněhu místy tolik nebylo, tak jsme přes Sklenařice běžky přenesli na ramenech a poté se nad vesnicí napojili na projetou stopu. Hned na úvod jsme si poměrně mákli, ale radost ze sněhu a že nám to jede, nám tu námahu velmi ulehčilo.

V sobotu jsme po dopolední mši svaté vyjeli autama až do Horního Polubného nad Kořenovem, a odtud se pak napojili na Jizerskou magistrálu. To už opravdu "vonělo" horama a patří to k mému doposud nejpěknějšímu běžkařskému zážitku. Dostatek sněhu, krásně upravené trasy, blankytně modrá obloha, bezvětří, poměrně teplo a všeobecně dobrá a uvolněná nálada. Poměrně idylka. Dojeli jsme až na Smědavu, kde jsme si dopřáli výborný oběd. A poté se vraceli kolem chaty Jizerky zpět k autům. No, závěrečných pár kilometrů jsme už absolvovali ve tmě -:), ale alespoň nebylo vidět na ten závěrečný sráz, který jsem sjel stylem "pluž jak můžeš a hlavně nevyleť z tratě" -:). Za dne bych asi sundal lyže a šel po svých. Ale dopadlo to dobře. 

V neděli jsme se po farní mši a prohlídce věže kostela s nádherným výhledem na okolí, včetně Příchovic, rovnou naobědvali. Naše ženy, dámy a holky dostaly od bratra Jaroslava, saletina, k MDŽ každá velkou čokoládu, což určitě přispělo k už tak dobré atmostéře. Rozloučili jsme se pak s o. Kryštofem, místním farářem a vydali se do Spálova na řece Jizeře a trochu se prošli po Riegrově stezce (http://www.toulkypocechach.com/gal_riegrova.php). Jednalo se o skvělou tečku celého pobytu, tentokrát tedy bez sněhu.

Tím, že jsme si na faře sami vařili, že jsme se společně modlili a že jsme byli k sobě vůbec celkově otevření, tak se upevnily a posílily naše vztahy, naše přátelství! Také jsme se dobře zrekreovali a duševně a duchovně posílili. 

Tímto lze pobyt v Bozkově velmi doporučit a určitě jsme objevili místo, kam se budeme rádi vracet!

Foto: Vlastimil Daniel Kašpar alias Vlk

 

Zobrazeno 2045×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio