Fenomén Poličany (nový klášter trapistek)

4. 11. 2011 12:15

Praděpodobně každý z nás už slyšel o mužském klášteře trapistů v Novém Dvoře (http://www.novydvur.cz/), ale díky pozvání kardinála M. Vlka vznikl v České republice také klášter sester trapistek v Poličanech u Křečovic na Benešovsku ve Středočeském kraji. Od roku 2008 zde funguje dům pro hosty a od roku 2010 plnohodnotně také samotný klášter, kde žije k dnešnímu dni 20 sester, včetně novicek.

Stučné informace o klášteře jsou k nalezení zde: http://www.trappistevitorchiano.it/storia-fondazioni-nasi-pani-cz.asp

Co je na tomto poličanském fenoménu tak pozoruhodné? Doufám si tvrdit, že jakmile lidé toto místo objeví, tak půjde opravdu o fenomén.

Oprostím se od teorií, jaká že jsme to ateistická země a co bychom potřebovali, ale zaměřím se na to, co lze v Poličanech nalézt a prožít. Ono to shodou okolností se sebou souvisí.. Vycházím z vlastní zkušenosti člověka, který hledal - brigádu - v čase mezi ukončením jedné práce a nalezení práce nové. Při mé první návštěvě tohoto kláštera na podzim 2010 s pražským pěveckým sborem z hnutí Comunione e Liberazione, mne toto místo naprosto uchvátilo. Jednak svou polohou na návrší s krásným výhledem na okolní krajinu v bezprostřední blízkosti řeky Vltavy, a jednak také tím, co se v tomto klášteře děje. Tehdy jsme měli možnost zúčastnit se několika modliteb sester trapistek, modliteb většinou zpívaných krásnými vyzpívanými hlasy, mnohdy ve vícehlasných úpravách, pocházejích z mateřského kláštera z italského Vitorchiana, jehož "fundací" nově vznikající klášter v Poličanech je.

Několik slov o tom, že se sestry snaží v maximální možné míře samozásobovat, co se potravin týká, stačilo k tomu, aby mi bylo jasné, že zde bude velká potřeba práce. Pozemky, tedy louky, sady, vinice, políčka, les, okolo kláštera tomu nasvědčovaly. A opravdu. Stačilo se zeptat kolegy ze sboru, který klášter projektoval a brigáda byla dohodnuta. To, že to bylo a je za cestovné, jídlo a nocleh bych nepovažoval za podstatné, proto raději odteď přestanu používat slovo brigáda, spíš jde o pracovně(duchovní) pobyt a poukážu na hlavní sdělení tohoto článku.

Do Poličan je možné přijet a být tam. Sestry jsou tomuto velmi otevřené a vše připravují k tomu, aby mohly lidi - mladé i dospělé, holky, dívky, ženy, ale také i pány, přijímat. Znamená to účastnit se na životě kláštera účastí na modlitbách a kdo chce, může se zapojit i pracovně. ORA ET LABORA (modli se a pracuj - vzpomínám si na toto sousloví sv. Benedikta ještě z hodin náboženství..), zde se toto dá skutečně prožít. Jak to funguje? Stačí do Poličan zavolat nebo napsat e-mail a pobyt je dohodnut, i když je vše v začátcích. Kapacita Domu pro hosty je 40 lůžek, přičemž je pamatováno i na stravu. A dobrá pověst italské kuchyně není v tomto případě rozhodně prázdnou frází, i když jde o stravu jednoduchou, většinou bezmasou..

sestrytrap(et)gmail.com (dům pro hosty)
tartaralucia(et)volny.cz (Matka představená)

Telefon: 00420/731 604 168 nebo 00420/312 312 004

Vycházím ze zkušenosti člověka, který byl již několikrát např. v Taize. Do Francie jsme vždy jezdívali, abychom se mohli společně modlit a zároveň se účastnit na životě místní komunity, na jejíž návštěvu jsme vždy jeli a bylo to takto pojato. V Poličanech se nabízí něco podobného, a přitom to není omezeno pouze pro mládež.

Tedy, tímto po dohodě se sestrami trapistkami, předávám jejich pozvání k návštěvě kláštera Naší Paní nad Vltavou v Poličanech.

Zobrazeno 16821×

Komentáře

slha

Připojuji se k pozvání do krásnýho prostředí :) Byla jsem v klášteře sice jen velmi krátce na prohlídce, ale rok jsem strávila v Křečovicích a blízkém okolí a je tam vskutku nádherně!! :) Díky, Jirko!

petramatuchova

moc pěkné:-)

nitouche

Hmmm to je hozená rukavice:-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio