Co nám vlastně Benedikt XVI. sdělil?

13. 12. 2009 18:45
Rubrika: Cesty | Štítky: navsteva-papeze

Nedávno mne jedna známá osoba, byla to Polka, zaskočila dotazem: "Tak, co vám Svatý otec během své návštěvy u vás řekl?" Jeli jsme autem, a tak jsem lehce snížil rychlost, zapřemýšlel a od pasu odpověděl: "No, říkal nám něco o zachovávání tradic, o hledání pravdy, no a tak dál.." "Aha.." zněla odpověď. A pak pokračoval náš rozhovor raději o našem dobrovolníkování, jak to všechno bylo zorganizované..

Ale nedalo mi to, se pořádně podívat na to, co tady během návštěvy Benedikta XVI. opravdu zaznělo. Jako vodítko jsem si zvolil metodu - zapamatuj si z každé promluvy jednu věc! A tak se pokusím použít toto výběrové schéma na všechny papežské promluvy.

Bude to ale těžké! V jednom čísle KT jsem si projevy pročetl a podtrhnul myšlenky, které mne na první pohled zaujaly, ze kterých by se dalo vybrat, a kterých bylo čtyři, pět, i více!! Vybrat jednu bude tedy oříšek, ne-li ořech.

Slova papeže Benedikta XVI.

1) Uvítací ceremoniál (Praha-Ruzyně, 26.9.2009)

"Tento rok si připomínáme čtyřicáté výročí smrti Božího služebníka kardinála Josefa Berana, pražského arcibiskupa. Chci zde projevit úctu jemu a jeho nástupci, kardinálu Františku Tomáškovi, kterého jsem měl čest poznat osobně".

2) Návštěva Pražského Jezulátka (Praha, kostel Panny Marie Vítězné, 26.9.2009)

"Každá lidská bytost je Božím dítětem, a tedy i naším bratrem, a jako takovou je třeba ji přijímat a vážit si jí. Kéž by si to uvědomila i naše společnost. Každá lidská osoba by pak byla hodnocena ne podle toho, co má, ale podle toho, čím je, protože ve tváři každé lidské bytosti, bez rozdílu rasy či kultury, se zří Boží obraz."

Bylo to ale těsně tady o toto:

"Myslím na vaše rodiny a rodiny po celém světě, na jejich radosti a starosti."

3) Setkání s politiky, představiteli veřejného života a diplomatickým sborem (Španělský sál Pražského hradu, 26.9.2009)

"Svoboda hledá smysl: vyžaduje přesvědčení. Předpokládá hledání pravdy - skutečného dobra - a nachází své naplnění právě v poznávání a konání toho, co je správné a spravedlivé. Jinými slovy: pravda je návodem ke svobodě a dobro je dokonalostí svobody."

4) Modlitba nešpor (katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha, 26.9.2009)

"Láska ať září v každé vaší farnosti a společenství, v každém sdružení a hnutí. Vaše církev ať je, jak říká svatý Pavel, dobře uspořádaným tělem, jehož hlavou je Kristus a v němž každý úd koná v souladu s celkem."

5) Homilie, mše svatá (Brno-Tuřany, 27.9.2009)

"Mnohé formy chudoby vznikají z osamělosti, z nedostatku lásky, z odmítání Boha a z tragédie člověka, který si myslí, že si může stačit sám nebo naopak, že je pouhým bezvýznamným a pomíjejícím jevem. V tomto našem světě, který se ztrácí, když důvěřuje pouze lidským plánům."

6) Promluva při Anděl Páně (Brno-Tuřany, 27.9.2009)

"Panna Maria ať udržuje bdělou víru vás všech, víru živenou také četnými lidovými tradicemi s kořeny v minulosti, tradicemi, které se vy správně snažíte uchovat, aby nezaniklo vroucí rodinné soužití v obcích a městech."

7) Setkání s Ekumenickou radou církví (Praha, Arcibiskupský palác, 27.9.2009)

(předchází stať o sv. Vojtěchu a sv. Anežce)

"Z tohoto pohledu jasněji chápeme, proč křesťané musejí s ostatními připomínat Evropě její kořeny. Není to proto, že by ony kořeny již dávno uschly. Naopak! Je to proto, že stále - sice jemně, ale úspěšně - dodávají kontinentu duchovní a morální výživu, jež mu umožňuje vést smysluplný dialog s lidmi jiných kultur a náboženství."

8) Setkání s akademickou obcí (Vladislavský sál Pražského hradu, 27.9.2009)

"A také dnes: jakmile si mladý člověk uvědomí plnost a jednotu pravdy, objeví s radostí, že otázka toho, co může vědět, otevírá obrovské dobrodružství o tom, čím by měl být a co by měl dělat."

9) Homilie, mše svatá (Stará Boleslav, 28.9.2009)

"Ti, kdo popírají Boha a v důsledku toho postrádají úctu k člověku, mají - zdá se - snadný život a dosahují materiálního úspěchu. Stačí však nahlédnout pod povrch, a zjistíme, že tito lidé jsou nešťastní a nespokojení."

10) Poselství mládeži (Stará Boleslav, 28.9.2009)

"Zkoumejte tedy vážně Boží volání, abyste založili křesťanskou rodinu, a vaše mládí ať je obdobím, kdy budete zodpovědně formovat svou budoucnost. Společnost potřebuje křesťanské rodiny, svaté rodiny! Pokud vás Pán volá, abyste jej následovali ve služebném kněžství nebo v zasvěceném životě, nezdráhejte se odpovědět na jeho pozvání. Obzvláště v tomto Roce kněží se obracím na vás mladé: buďte pozorní a otevření Ježíšovu volání nabídnout život do služeb Bohu a jeho lidu."

11) Závěrečný ceremoniál (Praha-Ruzyně, 28.9.2009)

"Církev v této zemi byla opravdu požehnaná pozoruhodným zástupem misionářů a mučedníků, stejně jako světců kontemplativního života, mezi nimiž chci zvlášť připomenout svatou Anežku Českou, jejíž kanonizace právě před dvaceti lety předznamenala osvobození země od ateistického útlaku."

Juan Provecho se už o podobný výtah pokusil zde: http://www.navstevapapeze.cz/clanky/Co-nam-Svaty-otec-rekl.html a použil přitom velmi zajímavé hledisko, a to cílové skupiny. Důležité je také to, že na této stránce je možné najít všechny kompletní promluvy - vřele doporučuji si je přečíst celé!

 

Pozn.: 

Za papežskou návštěvou, resp. jednotlivými projevy, se ohlíží pan kardinál Miloslav Vlk: http://www.kardinal.cz/index.php?cmd=article&articleID=376

Fundovaným způsobem komentuje papežské projevy P. Tomáš Halík: http://www.halik.cz/clanky/papezova_lekce_ceske_spolecnosti.php

Stručně se k projevům vyjádřil na tiskové konferenci po skončení papežské návštěvy biskup Mons. Václav Malý: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/zaver-papezske-navstevy-ocima-biskupa-maleho.html

Podrobná pozornost, spíše obecná, byla svatému Otci věnována na webu Katolické církve v České republice: http://www.cirkev.cz/?page=31

Česká televize o papežské návštěvě (skvělé!!) http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209411034000426-papez-v-ceske-republice/

Zpravodajství České sekce Vatikánského rozhlasu http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=11833

Papežská návštěva na Radiu Proglas http://www.proglas.cz/?cmd=fulltext&query=benedikt+XVI

TV Noe http://www.tvnoe.cz/detail-clanek/navsteva-papeze-v-textech-redaktoru-televize-noe.html

 

Zobrazeno 1609×

Komentáře

FrČek

Díky za další reflexi, je až trapný jak rychle zapomínám(e).

petka84

Díky :o)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio