Tak nám skončily Dny důvěry

12. 10. 2009 9:40
Rubrika: Cesty | Štítky: akce:dny-duvery-brno

Brno letos zažívá bohatý rok. Především duchovních akcí se zde konalo několik, a to zkusím namátkově jmenovat: Noc kostelů v červnu, Charismatická konference v červenci (ta příští v roce 2010 bude opět v Brně), papežská návštěva v září a v říjnu ekumenické Dny důvěry, pořádané komunitou Taize ve spolupráci se studenty a sympatizanty. Je dost pravděpodobné, že jich bylo více, ale co z toho? Proč to všechno?

Při naší poslední návštěvě Taize na konci února letošního roku bylo předneseno pozvání bratru Josefovi na návštěvu Brna. Poté věci nabraly spád a Josef před prázdninami opravdu přijel. Někde jsem četl, že každé setkání s Bohem bývá pracovní! A Josef, kněz, člen komunity, opravdu probudil v několika lidech zapálení pro zorganizování akce, kde se setkají a budou společně modlit mladí lidé různých křesťanských denominací. Musím se přiznat, že jsem od začátku věděl, že se do té akce nebudu moci aktivně zapojit, ale jaké je to osvobozující poznání, ŽE NEMUSÍM BÝT VŠUDE a ty věci nejenom že proběhnou, ale proběhnou velmi dobře! 

Z referencí několika známých, kteří setkání připravovali bylo patrné, že přihlášených nebude tolik, jak se očekávalo. O to větší překvapení bylo, že v pátek večer se během úvodní modlitby v brněnské katedrále svatých Petra a Pavla za přítomnosti biskupa Vojtěcha prostor zaplnil poměrně bohatě. Byl to opravdu povznášející pocit nacházet se v krásně vyzdobeném prostoru katedrály, decentně osvětleném, s křížem v prebytáři, oranžovými pruhy látky a mnoha svíčkami. Sbor nádherně zpíval a hudební dobrovod vtahoval přítomné do modlitby. Neubránil jsem se po skončení odeslat několik SMS kamarádům, aby zítra přišli, že nebudou litovat.

Ranní modlitba se odvíjela v podobném duchu, jakkoliv nás nebylo tolik, jako večer. Mezi kapkami deště jsme proklouzli do modlitebny ČCE na biblický úvod B2 a poté se vytvořily skupinky po přibližně sedmi lidech, většinou, kteří se navzájem neznali. V tom jsou tato setkání kouzelná, že stačí opravdu pár chvil strávených ve sdílení a člověk pozná zajímavé lidi, se kterými poměrně otevřeně hovoří na různá témata. Naše skupinka se po úvodu paní kazatelky z Loun a po diskusi vydala na kafe, nejdříve do Anděla za vraty (ale měli bohužel inventuru - trochu jsem nad tím "zaplakal", proč že si to naplánovali zrovna na takovou akci - komunikace, komunikace, komunikace a trochu otevřené oči k tomu..). Tak jsme zamířili k sestřičkám do Živé vody.

Poté navázala polední modlitba a oběd. Někteří jsme si to přehodili, poobědvali jsme už předtím, tak vzniknul prostor volna. Využili jsme prostor Diecézního muzea, kde vaří dobré kafe a horkou čokoládu.

Odpolední workshop byl opravdu velká perla! Kostnice u kostela svaté Jakuba je velmi zajímavý objekt a doplnění velmi poutavým výkladem pana architekta Svobody (http://www.ratelier.com/index.html) se jevilo jako podařené. Poté výstup na věž kostela s nádherným výhledem na město a na závěr výklad interieru kostela. Bylo to nabité, a to pobývám v Brně už 14 let. Někteří neodolali a druhý den 8:55 šplhali s místním panem zvoníkem na věž znovu a pěkně si zacvičili při tahání lan u zvonů..

Následovala večeře v Jídelně u lávky, kam se určitě ještě někdy podívám! A pak přesun do katedrály, blížil se vrchol setkání.. Katedrála se krásně naplnila mladými lidmi a začalo se zpívat. Zaznívaly slova modliteb a úryvky z písma. A přišlo na řadu také ticho.. Nádherná slavnost světla se svíčkami, stejně jako položený kříž na zem, kde mladí lidé svěřovali Pánu své starosti a trápení vytvořily nezapomenutelnou atmosféru, do které se plně pohroužil i místní pan kostelník Josef!

V neděli se účastníci nejdříve rozptýlili do brněnských farností na mši svatou, a poté se na závěr setkali opět u katedrály, kde došlo na loučení.

Velký dík patří všem organizátorům!

A proč to všechno? Na to si můžeme odpovědět každý sám, co to pro nás znamená..

Zobrazeno 1163×

Komentáře

AndulkaZ

díky za přiblížení toho jak Dny důvěry probíhaly! aspoň jsem trochu mohla "nasát" tu atmosféru :-)

Eddy

Třemi slovy: BYLO TO SUPER!!!

NikaLuzna

Moc krásné to bylo... jako Boží pohlazení po duši. Některé písničky zapadly tak hluboko, že si je ještě dneska zpívám a připomínám jejich myšlenky.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio